HIV
Human Immunodeficiency Virus; kısa adıyla HIV; cinsel yol bulaşan ve insan bağışıklık sistemini çökerten bir kan hastalığıdır. Günümüzde HIV hastalıklarını tedavi edilmesi için birçok ilaç geliştirilmiştir. Ancak bu ilaçların birçoğu HIV hastalarının sadece ömrünü uzatmaktadır.
AIDS
Acquired Immune Deficiency Syndrome;halk arasında biline ismiyle AIDS, HIV virüsünün neden olduğu bir bağışıklık sistemi hasarıdır. Burada hastaların vücut direnci düşerek enfeksiyonlara ve kanser gibi hastalıklara direnç gösterememe durumu ortaya çıkar.
AIDS dünya genelinde sıkça rastlanılan bir hastalıktır. Her hastalıkta olduğu gibi AIDS hastalığında da erken tanı çok önemlidir. Bu sayede hastaların ömrünün uzaması sağlanabilir. Burada şunu bilmek gerekiyor. Her HIV kesinlikle AIDS değildir.
AIDS Nasıl Bulaşır?
HIV AIDS hastalığının bulaşma yolları:
- Kan yolu
- Anne sütü
- Sperm
- Boşalma öncesi sıvı
- Vajinal akıntıdır. Buradan da anlaşılacağı üzere AIDS en çok cinsel yolla bulaşmaktadır.
AIDS Hastalığı Olunca Ne Olur?
Aıds hastalığının bulaşmasının ve kuluçka süresinin bitmesinin ardından şu semptomlar görülmeye başlayacaktır:
- İstem dışı kilo kaybı
- Uzun süreli ishal
- Vücudun değişik bölgelerinde lekeler
- Sık tekrarlayan ateş
- Ağız içerisinde gelişen yaralar
- Aşırı terleme
- Üst solunum yolu enfeksiyonları
AIDS Hastası Kaç Yıl Yaşar?
AIDS hastası olan kişilerin tahmini yaşama süresi 2 ila 5 yıl arasında değişmektedir. Ancak günümüzde alternatif tedavi yöntemlerinin bulunması nedeniyle bu süre 20-30 yıla kadar çıkarılmıştır. Elbette bu veriler hastaların durumuna ve ortaya çıkan semptomların şiddetine bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
AIDS Olan İnsan Nasıl Anlaşılır?
HIV virüsü olarak bilinen AIDS hastalığının teşhis ve tanısı ancak kan tahlili sonucunda çıkan verilere göre yapılmaktadır. Yapılan tetkikler neticesinde bireyin AIDS olup veya olmadığı anlaşılmaktadır.
AIDS Hastalığı Neden Meydana Gelir?
AIDS kapan bir kişinin bu HIV virüsünü taşıyıp taşımadığını ancak yapılan kan tetkikleri sonucunda öğrenebilir. Bunun haricinde bir kişinin AIDS olup olmadığının tespitinin yapılması mümkün değildir.
Aidse Çare Bulundu mu?
Ne yazık ki AIDS hastalığının kesin bir tedavisi ve korunma yolu bulunmamaktadır.
Aids Kuluçka Süresi Ne Kadar?
Korunmasız yaşana ilişki sonrasında ya da AIDS virüsü taşıyan bir kişinin açık yarasıyla temas gibi yaşanan olaylar sonucunda temas eden kişiye HIV virüsünün bulaşması ve ortaya çıkması yani kuluçka süresi 3 ila 8 hafta arasında değişiklik gösterebilmektedir.
AIDS Belirtileri Nelerdir?
HIV AIDS belirtileri hastalığın evresine göre değişmekte ve şiddetlenmektedir. Genel olarak AIDS belirtilerine bakacak olursak şu şekilde sıralayabiliriz:
- Ateş
- Üşüme
- Vücutta çıkan yaralar
- Aft
- Vücut ağrısı
- Aşırı terleme
- Boğaz ağrısı gibi belirtiler AIDS belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bazı hastalarda bulantı, kusma ve ishal semptomları da gözlemlenmiştir. Ancak bazı hastalarda 10 yılı aşkın süredir herhangi bir belirti ortaya çıkmamıştır.
AIDS Tanısı Nasıl Koyulur?
Eğer kişiler girmiş oldukları cinsel ilişkiden şüphe duymuşlarsa hemen en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri ve test yaptırmaları gerekmektedir. Bahsi geçen test Anti-HIV testi olarak bilinmekte olup ELIZA yöntemiyle yapılmaktadır.
Ancak bu testin yapılması için cinsel ilişkiden en az 20 günün geçmiş olması gerekmektedir. Yapılan test sonucunda da kişiye varsa AIDS tanısı koyulacaktır.
HIV Hastalıklarından Nasıl Korunabiliriz?
Başta AIDS olmak üzere HIV virüsüne karşı korunmuş olmak için bir dizi önlem bulunmaktadır. Bunlar:
- Korunmasız cinsel ilişkiden kaçınılması
- Diş fırçası gibi hijyen gerektiren eşyaların ortak kullanılmaması
- Kesici ve delici aletlerin ortak kullanılmaması gibi.
AIDS Nasıl Tedavi Edilir?
HIV AIDS hastalığının tamamen vücuttan temizlenmesini sağlayan bir tedavi yoktur. Dolayısıyla AIDS HIV kronikleşen bir hastalıktır. Ancak günümüz tıpta gelinen noktaya bakıldığında virüsün çoğalmasını ve insan ömrünün kısalmasına neden olmasının önüne geçildiği görülmektedir.
AIDS hastalığı tedavisi, hastaya koyulan tanı sonrasında kandaki virüsü düşük tutmak maksadıyla verilen ilaçlarla yapılmaktadır. Burada amaç virüsün çoğalmasını engellemektir. Çoğu HIV ilacı virüsün çoğalmasını engellemektedir. Burada önemli olan hastaların durumuna göre doğru ilacın verilmesidir. Bu sayede hastaların bağışıklık sistemlerinin korunması sağlanmaktadır.
**Tıpta yaşanan gelişmeler oldukça umut verici olsa da AIDS HIV virüsüne karşı dikkatli olunması ve kişilerin kendilerini bu virüse karşı koruması gerekmektedir. Çünkü T.C. Sağlık Bakanlığı; 01 Ocak 2021 – 31 Aralık 2021 tarihlerinde ise 2922 HIV (+) kişi ve 80 AIDS vakası olmak üzere toplam 3002 vakanın olduğunun tespit edildiğini** bildirmiştir.
AIDS Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?
AIDS hastalığı, HIV virüsünün insanlar arasında bulaşmasıyla ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır. AIDS hastalığına yakalanmak, ölümcül sonuçlar doğurabilir. Ancak, bu hastalığa yakalanmamak için önlemler almak mümkündür.
AIDS hastalığından korunmak için öncelikle, HIV virüsünün bulaşma yollarını bilmek gerekir. HIV virüsü, kan, sperma veya vajinal sıvı gibi vücut sıvıları aracılığıyla bulaşabilir. Bu nedenle, bu sıvılarla temas etmekten kaçınmak gerekir.
AIDS hastalığından korunmak için, cinsel ilişkiden önce ve sonra kondom kullanmak önemlidir. Kondom kullanarak, HIV virüsünün bulaşmasını önlemek mümkündür. Ayrıca, tek eşli olmak da AIDS hastalığından korunmada etkilidir. Tek eşli olmak, HIV virüsünün bulaşma riskini azaltacaktır. AIDS hastalığından korunmada diğer önemli bir yöntem de aşılama yöntemidir. HIV aşısı, HIV virüsüne karşı koruma sağlayabilir.
Ayrıca, AIDS hastalarına kan verilmemesi de AIDS hastalarından korunmaya yardımcı olacaktır. AIDS hastalarından korunmada diyet ve egzersiz de önemlidir. Sağlıklı beslenme ve dengeli egzersiz, vücut direncini artıracak ve AIDS hastalarından korunmaya yardımcı olacaktır. Ayrıca, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durulmalıdır.
AIDS hastalarından korunmada en önemli şeylerden biri de bilinçliliktir. AIDS hakkında bilgi edinmek ve bu bilgiyi uygulamaya geçirmek, AIDS hastalarından korunmaya yardımci olacaktır. Ayrıca, AIDS hakkında egitim programlarına katılmak da faydalı olacaktır. AIDS hastalarından korunmanın en iyi yolu, HIV virusune maruz kalmamaktır. Bu nedenle, HIV virüsüne maruz kalmamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca, AIDS hakkında bilgi edinmek ve bu bilgiyi uygulamaya geçirmek de AIDS hastalarından korunmaya yardımcı olacaktır.
Kaynakça
https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/hiv-ve-aids/#genel-tanitim
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/bulasici-hastaliklar/hiv-aids/hiv-aids-liste/hiv-aids-istatislik.html