Mor Sözlük
Trend

Somatoform Bozukluklar

Somatoform Bozukluklar Nedir?

Somatoform bozukluklar nedir? Somatoform bozukluklar kavramı; çeşitli ruhsal hastalıklardan oluşan bir grubu ifade etmektedir. Somatoform bozukluklar bir nevi belirsiz bedensel rahatsızlıklardır.

Somatoform Bozukluklar
Somatoform Bozukluklar

Bazı kişilerde nedensiz bedensel rahatsızlıkların ortaya çıktığı bu hastalık aslında psikolojik kaynaklı gelişmektedir. Eğer bu durum uzun süredir devam ediyorsa ve acı veriyorsa somatoform bozukluklardan söz edebiliriz.

Somatoform bozukluklar, fiziksel belirtilerin ortaya çıkmasına neden olan psikolojik rahatsızlıklardır. Bu bozukluklar, kişinin fiziksel belirtileri hakkında endişelenmesi veya bu belirtileri üzerinde çok fazla durması sonucunda ortaya çıkar.

Somatoform bozukluklar, kişinin fiziksel sağlığının gerçekten bozulmuş olmasına rağmen, bu durumun nedeni olarak psikolojik etkenler gösterilir. Somatoform bozukluklar, kişinin fiziksel sağlığının gerçekten bozulmuş olmasına rağmen, bu durumun nedeni olarak psikolojik etkenler gösterilir. Bu bozukluklar, kişinin fiziksel belirtileri hakkında endişelenmesi veya bu belirtileri üzerinde çok fazla durması sonucunda ortaya çıkar. Somatoform bozukluklar, kişinin fiziksel sağlığının gerçekten bozulmuş olmasına rağmen, bu durumun nedeni olarak psikolojik etkenler gösterilir.

  • Somatoform bozukluklar, kişinin fiziksel sağlığının gerçekten bozulmuş olmasına rağmen, bu durumun nedeni olarak psikolojik etkenler gösterilir. Somatoform bozukluklar, kişide fiziksel belirtiler göstermesine rağmen, bu belirtilerin nedeni olarak psikolojik etkenler gösterilir. Somatoform bozukluklar arasında en yaygın olanlar; hipokondriyazis (fobiler), somatizasyon bozukluğu (fizyolojik semptomlar), konversiyon bozukluğu (motor semptomlar) ve dismorfofobi (vücut imajı ile ilgili kaygı) bulunmaktadır. Hipokondriyazis, kişide saplantılara yol açan ve kişiyi hastalar gibi hissettiren bir somatoform bozukluktur.

Kişide hipokondriyazis olduğunda, kişi herhangi bir hastalık olup olmadığından endişe duyar ve bu endişeyle birlikte vücudunda herhangi bir hastalık olduğuna inanmaya başlar. Kişide hipokondriyazis olduğunda, kişi herhangi bir hastalık olup olmadığından endişe duyar ve bu endişeyle birlikte vücudunda herhangi bir hastalık olduğuna inanmaya başlar.

Hipokondriyazis, kişide saplantılara yol açan ve kişiyi hastalar gibi hissettiren bir somatoform bozukluktur. Somatizasyon Bozukluğu ise, kişide fizyolojik semptomlar göstermesine neden olan somatoform bir rahatsızlıktır. Kişide somatizasyon bozukluğu olduğunda, kişide farklı vücut sistemlerinde meydana gelen semptomlar ortaya çıkar. Bu semptomlar arasında; baş ağrısı, kas ağrısı, karaciğer problemleri, mide problemleri veya bağırsak problemleri bulunmaktadır.  

Somatoform Bozukluklar Nelerdir?

Somatoform bozuklukları hastalığının belli bir organik yani tıbbi rahatsızlığı olmamasına rağmen vücudun herhangi bir yerinde farklı ağrılar ortaya çıkmaktadır. Bu rahatsızlığın kökeni daha çok psikolojik kaynaklıdır ve kişinin psikolojik problemleri arttıkça söz konusu olan belirsiz ağrılar daha da şiddetlenmektedir.

Somatoform Bozukluklar Neden Olur?

Somatoform bozuklukların tek bir nedeni bulunmamakla beraber genetik, sosyo-kültürel gibi faktörlerden dolayı ortaya çıkabildiği görülmüştür. Burdan da anlaşılacağı üzere psikiyatrik nedenlerden dolayı somatoform bozukluklar görülmektedir.

Somatoform Bozukluk Ne Kadar Sürer?

Somatizasyon bozukluğu olarak da bilinen somatoform bozukluğu belirtileri genelde 30 yaşından önce başlamaktadır ve bu rahatsızlık birkaç yıl boyunca sürmektedir. Somatizasyon bozukluğu İlk başlarda nörolojik problemler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak zamanla belli belirsiz ağrıların ortaya çıktığı da görülmektedir.

Somatoform Bozukluğuna Ne İyi Gelir?

Somatoform bozukluğu tedavisi genelde bilişsel davranışçı terapilerle yapılmaktadır. Somatizasyon tedavisi öncesinde hastaların tüm negatif düşünceleri belirlenerek bunların olumlu düşüncelerle değiştirilmesi amaçlanmaktadır. Burada somatik hezeyan var mı yok mu bakılmaktadır.

Somatik Hezeyan Ne Demek?

Somatik hezeyan daha çok paranoid kişilik bozukluğu şeklinde ortaya çıkmaktadır. Hasta, önemli bir hastalığının olduğuna, bedensel bir kusuru veya vücudunda bir noktada farklı bir şeylerin olduğuna inanmıştır. Bir nevi bedenlerine dışarıdan bir müdahale olduğu sanrısına kapılmaktadırlar. Burada bilişsel davranışçı terapinin yanında farklı tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Somatize Depresyon Nedir?

Sometizasyon bozukluğu olan kişilerde beden duyumları normalden çok daha fazla  görülmektedir. Burada somatize hastaları, bedenlerinde olmayan rahatsızlıkların varlığını kabul etmektedirler.

Somatizasyon Bozukluğu Kendiliğinden Geçer mi?

Somatizasyon bozukluğu kendiliğinden iyileşmesi mümkün olmayan kronik bir hastalıktır. Özellikle de psikolojik çöküntülerin yaşandığı dönemlerde ağırlaşan bu hastalık; başka türlü psikiyatrik rahatsızlıklara da davetiye çıkartmaktadır.

Somatizasyon Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Somatizasyon bozukluğu olan kişiler, ortaya çıkan semptomların ortadan kalkması için psikiyatrik tedavi görmektedirler. burada ilgili doktora düzenli olarak gitmekte fayda vardır. Çünkü düzenli sağlık kontrollerine giden somatizasyon hastalarında semptomların azaldığı görülmektedir.

Somatoform Bozukluklar
Somatoform Bozukluklar

Somatoform bozukluğu hakkında detaylı bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilir, merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu