Mor Sözlük
Trend

Serotonin Nedir? Ne İşe Yarar?

Serotonin

Serotonin nedir? Serotonin vücudumuzda bulunan her hormon gibi belli bir görevi bulunan bir hormon türüdür. Yüksek ya da düşük olmasına göre ruh halini düzenlenmesinin yanı sıra hafızanın güçlendirilmesine yardımcı olan bir hormondur.

Serotonin Nedir?
Serotonin Nedir?

Serotonin hormonunun vücutta birçok görevi bulunmaktadır. Örneğin; beyin ve diğer sinir sistemi hücrelerinin arasındaki iletişimi sağlamak, uyumak-uyanmak ve yemeklerin sindirilmesi gibi pek çok davranışımızda serotonin hormonuna ihtiyaç duymaktayız.

Serotonin Hormonu Nasıl Arttırılır?

Serotinin Eksikliği Neden Olur?

Serotonin eksikliği genelde stres, yorgunluk ve ilaç kullanımına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.  Mesela açlık ve stres serotonin hormonu düzeyini düşürürken; fındık, fıstık gibi gıdalar tüketmek ve oksijen almak serotonin hormonunu yükseltebilmektedir.

Serotonin Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Serotonin seviyesi mutlaka dengede tutulmalıdır. Aksi takdirde sinir sistemi bozukluğun,  psikiyatrik sorunlara kadar birçok problemler ortaya çıkabilir. Bu yüzden gıdalarla ve diğer destekleyici unsurlarla serotonin eksikliği giderilmelidir. Eğer tüm çabalara rağmen serotonin hormonunun artması sağlanamıyorsa; serotinin hormonu bulunan destekleyici ilaçlar kullanılabilir.

Mutluluk hormonu olarak da adlandırılan serotonin hormonu çoğunlukla sindirim sisteminde bulunan sinirlerin üretmiş olduğu bir kimyasal maddedir ve bu kimyasal maddenin eksik olması; kişilerin modunun düşmesine neden olur. Yani kişilerin mutsuz bir ruh haline bürümesine neden olur.

Serotonin Hormonunun Faydaları

Serotonin hormonunu mutluluk hormonu olarak adlandırabiliyoruz. Adından da anlaşılacağı üzere insanların mutlu olmasını sağlayan bir hormon olan serotonin; eğer dengede durması sağlanırsa aşağıda yer alan şu konulara yardımcı olacaktır:

  • Kaygıyı düzenlemek
  • Depresyon semptomlarını azaltmak
  • Kemik sağlığını korumak
  • Yaraları iyileştirmek gibi

Serotonin Eksikliği Nasıl Anlaşılır?

serotonin
Serotonin

Serotonin eksikliği bulunan kişilerde şu belirtiler ortaya çıkmaktadır:

  • Karbonhidrat açısından zengin yiyecekleri tüketme isteğinin artması
  • Cinsel arzularda yaşanan sürekli değişimler
  • Uyku problemleri
  • Halsizlik ve yorgunluk
  • Zihinsel problemler yaşama
  • Sindirim sorunları
  • Baş ağrıları
  • Özgüven kaybı
  • Saldırgan ve sinirli olma gibi.

Serotonin hormonu eksikliği tanısı genelde psikiyatristler tarafından konulan bir tanıdır günümüzde anksiyete ve benzeri psikiyatrik rahatsızlıklarda serotonin eksikliğinden dolayı ortaya çıktığı düşünülmektedir. Bu yüzden de birçok doktor serotonin hormonu salgılayan antidepresan ilaçlarını vermektedir.

Serotonin Zayıflatır mı?

Serotonin hormonu almak veya vücudun serotonin salgılamasını sağlayacak takviyeler tüketmek tek başına zayıflatmayacaktır. Ancak araştırmalar gösteriyor ki mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin hormonu; hasatlarda depresyon belirtilerini azalttığı veya ortadan kaldırdığı için yemek yeme düzeninin ortaya çıktığı görülmüştür. Ancak bu demek değildir ki bilinçsiz bir şekilde serotonin hormonu alınsın.
Ancak serotonin artırıcı ilaçlar içerisinde bulunan maddeler; ilaç markasına gör değişmekte olup bu konuda net bir bilgi paylaşmamız mümkün değildir.
Serotonin ve benzeri hormon grubu hakkında bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu