Kişilik Bozuklukları
Kişilik bozuklukları, sağlıksız düşünce, işleyiş ve davranış modeli oluşturan zihinsel bir bozukluktur. Kişilik bozukluğu olan bireyler, durum ve insanları algılama, ilişkilendirme yetilerinde güçlük çeker. Sosyal hayat, iş, okul, aile gibi önemli sorunlarda sınırlamalar meydana gelebilir. Kişilik bozukluğu yaşayan bazı bireyler bu durumun farkında olmayabilir.
Kişilik Bozukluğuna Neden Olan Etkenler Nelerdir?
Kişilik bozuklukları, farklı faktörlere dayanarak ortaya çıkabilmektedir. Bireylere göre farklı özelliklere sahip kişilik bozuklukları aile, iş, okul gibi önemli alanlarda sorun yaratabilir. Kişilik bozuklukları nedenleri;
- Çocukluk döneminde yaşanılan travmatik olaylar
- Dış dünya ile sağlıklı iletişim kuramama
- Genetik faktörler
- Çocukluk döneminde büyüdüğü ortam, çevre faktörleri
- Aile bireylerinin çevresi ile olan etkileşimi
- Kayıplar, yaslar
- Ruhsal bunalımlar
- Cinsel istismar
- Fiziksel eksiklikler
- Beyinde meydana gelen hasarlar
Kişilik Bozuklukları Türleri Nelerdir?
Kişilik bozuklukları farklı türlere ayrılır. Kişilik bozukluları çeşitleri;
- Paranoid kişilik bozukluğu
- Şizoid kişilik bozukluğu
- Şizotipal kişilik bozukluğu
- Anti sosyal kişilik bozukluğu
- Histriyonik kişilik bozukluğu
- Borderline kişilik bozukluğu
- Narsistik kişilik bozukluğu
- Bağımlı kişilik bozukluğu
- Çekingen kişilik bozukluğu
- Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu
Kişilik Bozuklukları Tanı Yöntemleri
Kişilik bozuklukları farklı türleri bulunan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle kişilik bozukluğu tedavisi uygulamak için ilk olarak kişilik bozukluğu türü belirlenmeli ve uygun tanı koyulmalıdır. Kişilik bozuklukları tanı yöntemleri;
- Duygusal davranış gözetimi
- İkili ilişkilerde sergilenen tutum
- Gerçeklik bilinci ölçümü
- Olay ve olay örgüsünü algılama biçimi
- Davranış ve dürtü kontrolü
- Bireyin öz kimliğinden haberdar olması
Kişilik Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?
Kişilik bozuklukları tedavisi günlük yaşantının normal standartlarda devam edebilmesi için gerekli bir yardımdır. Kişilik bozukluğu olan bireylere alanında uzman hekim tarafından tanı koyulmalıdır. Tedavi için hastalık türü belirlenmelidir. Kişilik bozukluk türü tespiti yapıldıktan sonra uygun psikoterapiler ile kişilik bozuklukları rahatsızlığı tedavi edilebilmektedir. Bazı durumlarda ilaç tedavileri de uygulanarak kişilik bozukluğu tedavisi desteklenebilir.
Kişilik Bozuklukları Önerileri
Kişilik bozuklukları alanında önemli bir detay hastalığı erken fark etmek, tedaviyi kabul etmek ve başlamak. Kişilik bozukluğu rahatsızlığını tetikleyen unsurlar yaşantı içinde varsa bu durumlardan uzak kalmak tedaviye yardımcı olacaktır. Sağlıklı beslenme, spor, kitap okuma, sosyalleşme, müzik dinleme, doğayla iç içe olma, meditasyon gibi alışkanlıklar tedaviye büyük oranda fayda sağlar. Çevre desteği de kişilik bozuklukları tedavisinde bireylere büyük oranda destek avantajı sunmaktadır.
Kişilik bozuklukları anlaşılabilmesi için bireylerde belirti bulgularının gözlenmesi gerekmektedir. Bu bireylere karşı ayırt edici davranışlardan kaçınmak ve destek olmak kişilik bozuklukları tedavisinin bir parçası olabilir. Kişilik bozukluğu tedavi edilebilen bir rahatsızlık olduğu için tedavi için yönlendirmeler yapmak, erken tanı ve teşhis avantajı sağlamak birey sağlığı için önemli kriterlerdir. Alanında uzman hekimler tarafından uygulanan kişilik bozuklukları tedavileri birçok destek programları ile başarılı sonuçlar üretilmektedir.
Kaynaklar
https://www.koruhastanesi.com/kisilik-bozuklugu-nedir—2839-5
https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/kisilik-bozukluklari/#tedavi-yontemleri
https://mcemyigit.com.tr/kisilik-bozuklugu-nedenleri-nelerdir-nasil-anlasilir/
https://madalyonklinik.com/bolumlerimiz/cocuk-ergen-ve-aile-bolumu/kisilik-bozukluklari
https://mcemyigit.com.tr/kisilik-bozuklugu-genetik-mi-gecer-mi/