İktidarsızlık (Sertleşme Bozukluğu) Nedir?
Sertleşme bozukluğu halk tabiriyle iktidarsızlık hastalığı; erkeklerde rastlanılan cinsel yaşamın herhangi bir anında haz noktasına ulaşamama durumu olarak tanımlanabilir.
Sertleşme bozukluğu hastalığının literatürdeki tanımı ise; erkeklik organında yani peniste sertleşme ve dikleşmenin meydana gelmemesi veya gerekli ereksiyonun gelişmesine rağmen cinsel hazzın hissedilememesidir.
Günümüzde sertleşme bozukluğu ile karşılaşan erkekler 40 yaş ve üzeri olsa da 40 yaş altı erkeklerde de iktidarsızlık duruma rastlanılmaktadır. Bu yüzden birçok erkek birey, yaşamış oldukları cinsel problem nedeniyle hem psikolojik olarak hem de biyolojik olarak tedavi görmek maksadıyla sağlık kuruluşlarına müracat etmektedir.
Sertleşme Bozukluğu Nedenleri | İktidarsızlık Nedenleri
Sertleşme bozukluğu hastalığının ortaya çıkmasına neden olan birçok faktör bulunmaktadır. Söz konusu olan her bir faktörün ortadan kaldırılması için uygulanan tedavi yöntemleri farklıdır.
Erkeklerde rastlanılan iktidarsızlığın nedenleri şu şekildedir:
- Damar sertliği
- İnme
- Epilepsi
- MS
- Siroz
- Kolesterol
- Böbrek yetmezliği
- Penis dokusunda bozukluk
- Depresyon
- Travma
- Damar hastalıkları
- Kalp krizi
- Kanser türleri
- Cinsel performans anksiyetesi
- Birtakım ilaçlar
- Bir takım ameliyatlar
- Andropoz
- Prostat gibi.
Yukarıda sıralamış olduğumuz faktörlerin hemen hemen hepsi iktidarsızlık nedenleri arasında yer almaktadır. Şayet siz de veya eşinizde sertleşme bozukluğu meydana gelmişse hastalığın nedenleri bunlar arasından biri veya birkaçı olabilir. Konuyla ilgili psikiyatrik ya da tıbbi destek almak için en yakın sağlık kuruluşuna başvuruda bulunmalısınız.
Sertleşme Bozukluğu Belirtileri
Sertleşme bozukluğu tanısının koyulmasından önce şu semptomlar ortaya çıkmaktadır:
- Cinsel hazzın alınabilmesi için gerekli olan penis sertliğinin oluşamaması
- Penis sertliğinin oluşmasına rağmen cinsel hazzın alınamaması
- Erken boşalma nedeniyle penisin işlevselliğini kaybetmesi
Erkeklerde ortaya çıkan bu semptomlar da hiç vakit kaybedilmeden tıbbi destek alınmalıdır.
Sertleşme Bozukluğu Tanı Yöntemleri
Sertleşme bozukluğu tanısının koyulmasından önce hastalığa sebep olan nedenlerin tespit edilmesi gerekmektedir. Çünkü en başta da belirttiğimiz gibi her nedenin tedavi yolu bulunmaktadır.
Erkelerde medyana gelen sertleşme bozukluğunun tanısının koyulabilmesi için bazı tetkiklerin yapılması gerekiyor. Bunlar; kan ve idrar, renkli doppler, biotesiometri, noktürnal penil tümesans, ultrason’dur.
Sertleşme Bozukluğunun Tedavisi
Tanısı koyulan sertleşme bozukluğunun tedavisi, yapılan tanıya göre şekillenecektir. Daha sonra da hastanın sertleşme bozukluğunun tedavi edilebilmesi için psikiyatrik veya tıbbi tedavi yollarına sevk edilecektir. Yani sertleşme bozukluğu tanısını koyan doktor, gerek görmesi halinde farklı bir branş doktoruna veya psikolağa yönlendirebilir.
“Ereksiyon probleminin kesin tedavisi var mı?” net bir şekilde yanıt vermemiz mümkün değildir. Çünkü Fethiye psikolog danışmanlık Moroda olarak işin psikiyatrik kısmında devreye giriyoruz. Ancak konuyla ilgili şunu net bir şekilde ifade etmemiz gerekirse çeşitli ilaç ve cerrahi yöntemlerle sertleşme bozukluğu ortadan kaldırılabilmektedir.
Sertleşme Bozukluğu Hakkında Merak Edilenler
Sertleşmeyi Arttırmak İçin Ne Yapmalı?
Öncelikli olarak siz de veya eşiniz de sertleşme bozukluğu meydana gelmişse en yakın sağlık kuruluşundan destek almanız gerektiğini bilmeli ve hiç vakit kaybetmeden destek almak için başvuruda bulunmalısınız.
Unutmayın erken tanı ve tedavi; tedavi sürecinin kısalmasına katkısı olacaktır.
Bir Erkeğin İktidarsız Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Erkeklerde sertleşme bozukluğu teşhisinin koyulması oldukça basittir. Bunun için fiziksel muayenenin yapılması yeterli olacaktır. Ancak durum sanılanın aksine daha karmaşıksa tıbbi tetkiklerin yapılması gerekecektir. Ama ilk önce fiziksel muayenenin yapılması gerekiyor.
Bir Erkek Neden Sertleşemez?
Erkeklerde sertleşme bozukluğunun ortaya çıkmasının en yaygın dört nedeni bulunmaktadır. Bunlar:
Yüksek kolesterol
Tansiyon
Diyabet
Damar hastalıklarıdır.
Eğer tanıdığınız bir erkekte veya siz de sertleşme bozukluğu ortaya çıkmışsa tıbbi destek almanız gerekmektedir.
Sertleşmesi İçin Ne Yapılmalı Evde?
Çoğu kişi sertleşme bozukluğu problemine evde çözümler üretebileceğini düşünmektedir. Ancak ciddi faktörler nedeniyle böyle bir problem gelişmiş olabilir. Bu açıdan evde tedavi yöntemleri geliştirmek yerine tıp doktorlarından yardım istenilmelidir.
Sertleşmeye Hangi Vitamin İyi Gelir?
B vitamininin erkekler için ne denli önemli olduğunu biliyoruz. Özellikle de B6 vitamini peniste kan akımının artmasında büyük rol oynamaktadır. Doktorunuzun gerek görmesi halinde B6 vitamini takviyesi alınabilir ya da B6 vitamininin bulunduğu gıdalar tüketilebilir.
B6 Vitamininin Bulunduğu Gıdalar
- Nohut
- Kırmızı Et
- Beyaz Et
- Muz
- Avakado
- Havuç
- Ispanak
- Bezelye
- Tatlı Patates
- Kabuklu kuruyemişler
- Psikolojik Sertleşme Bozukluğu
Sertleşme bozukluğu her ne kadar biyolojik bir rahatsızlık olarak tanımlansa da aslında arka planında psikolojik faktörler de bulunabilir. Özetle partnerini tatmin edemeyen ve bir türlü tatmin olamayan erkekler; çeşitli endişeler yüzünden sertleşme problemi yaşayabilmektedir. Hatta depresyon ve anksiyete bozuklukları da sertleşme problemine neden olabilmektedir.
İşte tam da bu noktada Fethiye psikolog hizmetlerinden biri olan Moroda olarak iktidarsızlık problemi yaşayanların yanında olduğumuzu ve psikiyatrik anlamda gerekli olan tüm tedavi yollarını sunduğumuzu bilmenizi isteriz.
Özelikle de Fethiye psikolog hizmetleri verenler arasında yer alan Moroda Danışmanlık olarak erkeklerin muzdarip olduğu cinsel bozukluklara karşın psikiyatrik destekte bir numara olmaya çalışmak ve tedavi gören hastalarından olumlu geri dönüşler almaktadır.
Eğer sizlerin de sertleşme bozukluğu gibi bir cinsel sorununuz varsa ve psikiyatrik açıdan destek almak istiyorsanız şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.
https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/sertlesme-bozuklugu/#tedavi-yontemleri