Derealizasyon, genelde yetişkinlerde görülen ciddi bir psikolojik hastalıktır. Çoğu hastalarda anksiyeteden sonra ortaya çıkan derealizasyon, hastaların herşeyden uzak olduklarını düşünmelerine neden olur. Hatta bazı hastaların dünyanın aslında var olmadıklarını bile düşündürmektedir. Öyle ki bu düşünceler hastaların daha farklı semptomlar göstermelerine de neden olmaktadır. Eğer bireyde derealizasyon belirtileri ortaya çıkmışsa en kısa zamanda bir uzmandan destek alınmalıdır.
Bir nevi algı bozukluğu olan derealizasyon bozukluğu, daha çok kişinin kendi bedeninden çıkarak uzaktan kendisini izlemesi olarak tarif edilebilir. Zamanla bu belirtiler depersonalizasyona da neden olacaktır. Bu yüzden dereralizasyon hastalarının bir uzmandan destek alması gerekmektedir. Bu rahatsızlığın ne kadar tehlikeli olduğunu anlamaya yönelik şu örneği vermekte fayda var. Bir vakada hastanın derealizasyon durumundayken ateşe dokunduğunda herhangi bir acı hissetmediği görülmüştür. Yapılan nörolojik ve fiziksel muayeneler sonucunda bir bulguya rastlanılmamış ve hastaya derealizasyon bozukluğu tanısı konulmuştur. Özetle bu hastalığa sahip bireylerin acı hissetmedikleri görülmektedir.
Derealizasyon Belirtileri Nelerdir?
Derealizasyon hastalarında görülen belirtilerden bazıları şunlardır:
- Kendi vücuduna yabancılaşmak
- Çevrede yaşanan olaylara karşı tepkisiz kalmak
Zaman algısında karmaşıklık yaşama gibi semptomlar derealizasyon belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtilerden herhangi birinin görülmesi halinde hiç vakit kaybetmeden bir uzmandan destek alınması gerekmektedir.
Derealizasyon Geçici Midir?
Bu rahatsızlık, anksiyete kaynaklı olarak gelişmişse ortaya çıkan semptomlar zamanla kendiliğinden ortadan kalkabilir. Ancak derealizasyon belirtileri gerçeklik algısını olumsuz olarak etkileyecek durumda ise en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Aksi halde derealizasyon hastası istemeden de olsa kendisine zarar verebilir.
Derealizasyon Ne Kadar Sürer?
Derealizasyon bozukluğu kişiden kişiye değişerek ortaya çıkmaktadır. Bazı vakalarda derealizasyon süreci birkaç saat sürerken bazı vakalarda uzun yıllar sürdüğü görülmektedir. Bu anlamda “Derealizasyon ne kadar sürer?” sorusuna net bir yanıt vermek mümkün değildir.
Derealizasyondan Nasıl Tedavi Edilir?
Derealizasyon tedavisi hem doktorlar hem de psikologların işbirliğiyle yapılmalı ve bu hastalık hakkında farkındalık yaratılmalıdır. Çünkü derealizasyon tedavisinde hastaların gerçeklik hissini yeniden kazanmaları hedeflenmektedir. Burada hastalara, derealizasyon hastalığının aslında bir anksiyete bozukluğu olduğunun farkında olmak gerekiyor. Bu sayede hastalığın tedavisi için gerekli olan yol haritası çizilerek uygulamaya geçilebilir.
KAYNAKÇA
https://www.psikologofisi.com/blog/derealizasyon