Ayrılma
Ayrılma kaygısı, ayrılma korkusu her yaştan bireyler için etkileyici bir duygudur. Çocuk ve ergenlerin yanı sıra yetişkinlerde de ayrılma kaygıları yüksek oranda seyretmektedir. Sevdiği bireylerden veya nesneden ayrılma korkusu ruhsal bozukluklara neden olabilmektedir. Ayrılma korkusu yaşayan bireyler ayrılmamak için yanında kalma, okul, iş gibi önemli aktiviteleri aksatma eğiliminde bulunmaktadır.
Ayrılma Korkusu ve Ayrılma Bozuklukları
Ayrılma korkusu çocuklarda sık görülen bir bozukluktur. Ancak yetişkinlerde de ayrılma bozuklukları tanımlanabilmektedir. Bazı bireylerde çocukluktan başlayan bu hastalık ileriki dönemlerde de devam edebilmektedir. Geçmişte yaşanan travmalar gibi sorunlar ayrılma anksiyetesi oluşumunda önemli bir faktördür.
Ayrılma Anksiyetesi
Ayrılma kaygısı bozukluğu, bireylerin sevdiği insanlara anormal şekilde bağlanma hissi ile oluşan kaybetme korkusudur. Sevdiği kişiden ayrılma düşüncesi bile yoğun stres, korku ve kaygı oluşumuna etkendir. Ayrılma anksiyetesi tedavi edilmesi gereken bir bozukluktur.
Ayrılma Bozuklukları Ne Zaman Başlar?
Ayrılma bozuklukları çocukluk döneminde 7-8 yaşlarında başlayabilen rahatsızlıktır. Ayrılık kaygısı en sık ilk okul döneminde başlamaktadır. Bağlandıkları bireylerden (anne veya baba) ayrılmak istemeyen çocuklar kendini güvende hissedemediği için okula gitmek istemez. Okula gitmemek için tülü bahanelere sığınır ve kaygı bozukluğu gibi farklı bozukluk türleri gelişebilir.
Ayrılma Bozuklukları Neden Oluşur? Ayrılma Korkusu Nedenleri
Ayrılma bozuklukları;
- Travmatik olaylar
- Çevresel faktörler
- Genetik faktörler
- Ebeveyn tutumları
Gibi etkenlere bağlı olarak gelişmektedir. Travmatik olaylar sonucu gelişen ayrılma bozuklukları ruhsal olarak olumsuz etkiler oluşturabilir. Annesini kaybeden bir çocuğun babasına bağlılığının artması ve ayrılma korkusu yaşaması travma sonucu gelişen bir bozukluk olarak örneklendirilebilir.
Ayrılma Bozuklukları Belirtileri
Ayrılma bozuklukları genel olarak hem yetişkin hem çocuklarda aynı belirtileri göstermektedir. En yaygın ayrılma bozukluğu belirtisi ayrılmak istemediği kişiden ayrılma düşüncesinin bile stres oluşturmasıdır. Çocuklarda ayrılma korkusu anne ve babayla uyuma isteği ile belirti verebilir. Başka bir ayrılma bozukluğu belirtisi de fiziksel olarak gözlenebilir. Karın ağrısı, baş dönmesi, kusma gibi fiziksel belirtiler ayrılma korkusu olduğunun işareti olabilmektedir.
Ayrılma Tedavisi – Ayrılma Bozuklukları Tedavi Yöntemleri
Ayrılma kaygısı ruhsal ve fiziksel bozukluklar oluşturabilen ruhsal bozukluktur. Çocuklarda ayrılma korkusu gözleniyorsa ebeveynler bu konu hakkında bilgi edinerek bir uzmana danışması tavsiye edilir. Çocuklarda ayrılma kaygısı çoğu zaman ebeveyn kaynaklıdır. Uzman terapiler ile önce aile davranışları düzenlenir sonrasında çocuğun kaygı bozukluğu tedavi edilir.
Ayrılma Kaygısı Ne Zaman Biter?
Ayrılma kaygısı bireylere göre kendiliğinden biten veya devam edebilen bir durumdur. Çocuklarda genel olarak okul çağlarında başlayan ve ileriki dönemlerde devam edebilir. Tedavi edilmeyen ayrılma bozuklukları yaşam kalitesini düşürür ve sosyal hayatı olumsuz etkiler.
Ayrılma bozuklukları çeşitli psikoterapi tedavileri ile çözümlenebilmektedir. Uzmanlar eşliğinde yapılan tedavi yöntemleri bireylere göre farklı metotlarla uygulanabilir. Aile terapileri, EMDR, bilişsel davranışçı terapileri, oyun terapileri psikodinamik sistemler ayrılma bozuklukları tedavisinde kullanılan yöntemler arasındadır.
Kaynaklar
https://cemkaya.net/sorunlar/ayrilma-kaygisi-bozuklugu-105
https://www.rubisaglik.com/ayr%C4%B1lmakayg%C4%B1s%C4%B1.html
https://www.komilibebe.com.tr/Bebegim-Buyuyor/Aglama/Bebeklerde-Ayrilik-Korkusu
https://www.cadempsikoloji.com/calisma-alani/4-cocuk-danismanligi/111-cocuklarda-ayrilik-kaygisi