Antisosyal Kişilik
Antisosyal kişilik diğer bir adıyla sosyopati psikolojik bir rahatsızlıktır. Antisosyal kişilik bozukluğu halk arasında sosyopat olarak isimlendirilir. Sosyopat kişilik bozukluğunda bireyler günlük yaşamında sorumsuz davranışlar sergiler ve kendileri de dahil çevresindeki insanların güvenliğini önemsemezler. Antisosyal kişilik bozukluğu tanısı koymak için bireylerin 18 yaşından büyük olması gerekmektedir.
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Nedir?
Antisosyal kişilik bozukluğu sağlıklı düşünme yetisini kaybetmiş, işleyiş ve davranış bozukluğuna neden olan zihinsel rahatsızlıktır. Sosyopatik rahatsızlığı yaşayan bireyler insanları algılamakta ve sosyal ilişkiler kurmakta zorlanır. Sosyal aktiviteler, iş hayatı veya okul hayatında olumsuz davranışlar sergilemektedir.
Antisosyal kişilik bozuklukları tüm dünyada görülen, çocukluk döneminde başlayabilen psikolojik rahatsızlık türüdür. Bilimsel araştırmalara göre antisosyal kişilik rahatsızlığı erkeklerde %3.3 kadınlarda %0.9 oranlarında görülmektedir.
Antisosyal Kişilik Nasıl Anlaşılır?
Antisosyal kişilik bozukluğu genellikle 15 yaşından sonra görülmektedir. Kişilere antisosyal tanısı koymak için aşağıdaki olaylar tanımlanmalıdır.
- Sosyal kurallara uymamak.
- İnsanların duygu ve güvenliğini önemsememek.
- Sürekli yalan söylemek.
- Vicdan yoksunluğu.
- Fiziksel agrasif, sinirlilik hali.
- Tutarsız davranış ve düşünceler.
- Etrafındaki insanlara zarar verme isteği ve eğilimi.
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Tedavisi
Antisosyal kişilik tedavisi zor bir süreçtir. Yeni geliştirilen psikoterapi programları ile sosyopati rahatsızlığı daha kontrollü ve uyumlu bir sonuç oluşturmaktadır. Kişilik bozukluğu yaşayan hastalar kendi isteği ile tedaviye başlamaz. Bu nedenle bir zorlama ve yönlendirme yapılması gerekmektedir.
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Sebebi Nedir?
Psikoterapi çalışmalarında sosyopati yaşayan bireylerde gözlemlenen temel sebep çocukluk dönemlerinde yaşanılan fiziksel ve psikolojik şiddettir. Duygusal boşluk, değer görmeme, sevgi yoksunluğu gibi değerlerin bu kişilerde eksik olması kişisel bozukluk nedeni kabul edilmektedir. Ailesinde şiddet geçmişi olan vakalar güç ihtiyacını aileden sağlayamamış bu nedenle güç elde etme ihtiyacı duymaktadır.
Duyarsız ve Topluma Karşı Antisosyal Kişilik Bozukluğu
Topluma karşı duyarsız kişilik bozukluğunu nasıl tanıyabilirsiniz? Sosyopati kişilik bozukluğu toplumsal değerleri umursamayan başkalarının haklarını yok sayan bir tutum sergiler. Toplumsal değerleri önemsemeyen bu bireyler doğru ya da yanlış kavramını kabul etmez. Karşısındaki bireyin hakları, duyguları, düşünceleri onlar için önemsizdir. Duyarsız ve topluma karşı antisosyal kişilik bozukluğu yaşayan bireyler psikoterapi programları ile tedavi edilmeli ve topluma yeniden kazandırılmalıdır.
Antisosyal Kişilik Bozukluğu Yaşayan Birey Nasıl Düşünür?
Kişilik bozuklukları birçok farklı türde incelenebilir. Antisosyal kişilik bozukluğu yaşayan kişilerin gelecek planları yoktur. Anı yaşar ve aklından geçenleri anlık olarak uygular. Kendi ve etrafındaki kişiler için fiil sonucu düşünmez. Saldırgan ve kavgacı halde yaşamaya devam ederler. Çevresini önemsemez, fiziksel saldırılara meyillidir. Aslında tüm bu davranışları kendi güçlerini kanıtlamak için sergiler. Mantıklı düşünme, doğru yanlış ahlaki düşünce tarzından uzak yaşarlar.
Ruhsal hastalıkların tümü insanların yaşam standartlarına bağlı gelişmektedir. Çocukluk döneminde veya yetişkinlik döneminde yaşanılan travmalar farklı ruhsal rahatsızlara zemin hazırlar. Antisosyal kişilik bozukluğu ve ruhsal hastalıklar erken tedavi ve tanı süreçleri ile zamanla tedavi edilebilir. Toplum içerisinde kabul görmüş sağlıklı bireyler gibi hayatlarına devam edebilir.
Kaynaklar
https://tr.wikipedia.org/wiki/Antisosyal_ki%C5%9Filik_bozuklu%C4%9Fu
https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/kisilik-bozukluklari/#genel-tanitim
https://www.sabriburhanoglu.com/antisosyal-kisilik-bozuklugu
https://www.boylampsikiyatri.com/duyarsiz-ve-topluma-karsi-antisosyal-kisilik-bozuklugu/
https://eksisozluk.com/antisosyal-kisilik-bozuklugu–343585
- Psikiyatri Uzmanı Dr. Sabri BURHANOĞLU
- Uzman Dr. Psikoterapist Emine Filiz ULUHAN
- Psikiyatrist-Psikoterapist Doç. Dr. Adnan ÇOBAN