Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite (DEHB)
Dikkat Dağınıklığı ve Hiperaktivite (DEHB) Nedir?
Dikkat dağınıklığı hastalığı, çocuklarda görüldüğü gibi yetişkinlerde de görülmektedir. Bu hastalı daha çok konsantrasyon bozukluğunu yani herhangi bir işte uzun süre çalışılamamasını ifade etmektedir. Dikkat dağınıklığı semptomları hemen hemen herkeste görülebilir. Bu semptomların görüldüğü kişilerin zihinlerini toplayarak bir işe odaklanmakta zorluk çektikleri görülmektedir. Bu hastaların tedavi olmaları gerekmektedir. Çünkü zamanla günlük rutinlerinde dahi zorluk yaşamaları söz konusudur.
Dikkat Dağınıklığı Belirtileri Nelerdir?
Dikkat dağınıklığı çocuklarda ve yetişkinlerde fraklı semptomlar ortaya çıkartmaktadır. Ancak genel olarak bilinen dikkat dağınıklığı belirtileri arasında şunlar bulunmaktadır:
- Birden fazla işi aynı anda yapmaya çalışırlar.
- Gazete, dergi ve kitap okuma gibi hobiler edinmekte zorlanırlar.
- İsim hafızaları yoktur.
- Herhangi bir iş hakkında çalışırken odaklanamazlar.
Dikkat Dağınıklığı Neden Olur?
Dikkat dağınıklığı belirtilerinin ortaya çıkışında birçok etken rol almaktadır. Bu nedenler hastadan hastaya farklılık göstermektedir. Ancak bu nedenlerin ilkinin beyni etkisi altına alan hastalıklar olduğunu söyleyebiliriz. Ayrıca çevresel faktörler de dikkat dağınıklığının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Dikkat Dağınıklığı ve Dikkat Eksikliği Aynı Şey mi?
Günümüzde iki kavramın aynı şey olduğu sanılsa da bilinenin aksine; dikkat dağınıklığıyla dikkat eksikliği iki farklı kavramdır. Dikkat dağınıklığı yaşamın her döneminde karşılaşılabilen bir problemdir. Ancak dikkat eksikliği tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğundan kaynaklanan bir problemdir.
Dikkat Eksikliği Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Dikkat eksikliği bulunan hastanın tedavi olmaması durumunda ilerleyen dönemlerde; madde bağımlılığı, şiddet eğilimi gösterme, kişilik bozuklukları gibi birçok problemle karşılaşma ihtimali bulunmaktadır.
Dikkat Eksikliği İçin Ne Yapmak Gerekir?
Dikkat dağınıklığından muzdarip olan kişilerin bu sorunla başa çıkmaları için şu tavsiyeleri hayata geçirmeleri büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
- Dengeli ve düzenli beslenme
- Düzenli uyku
- Düzenli egzersiz
- İlgi çekici aktiviteler yapmak (resim çizmek, müzik dinlemek, enstrüman çalmak gibi.)
Tüm bunlar dikkat dağınıklığının ortadan kalkması için yardımcı olabilecek niteliğe sahiptir.
Hiperaktivite Nedir?
Hiperaktivite, özellikle çocukluk çağında rastlanılan psikiyatrik bir hastalıktır. Hiperaktivite semptomları bulunan hastalarda; aşırı derecede hareket etme, aşırı davranışlar sergileme, yerinde duramama gibi davranışlar sergilenmektedir.
Bu hastalar yapmış oldukları aşırı tavırları asla bilinçli olarak yapmazlar. En başta aktarmış olduğumuz dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu nedeniyle ortaya çıkarak hastaların anlama ve kavrama yetilerini olumsuz yönde etkiler.
Hiperaktivite Nasıl Tedavi Edilir?
Hiperaktivite hastalarının doğru bir şekilde tedavi edilmesi halinde sosyal çevreye uyumlu hale gelmeleri mümkündür. Burada hastaya; davranışçı terapi ve konuşma terapisinin uygulanması büyük fayda sağlayacaktır. Yalnızca alanında uzmanlık kazanmış bir hekim tarafından tanının konması ve tedavi sürecinin başlatılması yeterli olacaktır.