Bağlanma Problemleri
Bağlanma problemleri, bir bireyin başka bir bireye duygusal ve fiziksel olarak bağlanma duygusudur. İlk bağlanma metodu yeni doğan bebeklerde anneye bağlanma durumu olarak gözlenir. Doğumla başlayan bağlanma duygusu bazı bireylerde ilerleyen yaşlara kadar devam edebilmektedir. Bağlanma problemi sosyal ve akademik hayatı olumsuz etkileyen bir durumdur. Kişi anne, baba, sevgili, eşya veya bir hayvana bağlanma duygusu yaşayarak kaybetme sonucunda ağır travmalara maruz kalabilmektedir.
Duygusal Bağlanma Problemleri
Bağlanma problemi ilişki kurma biçimi olarak ele alınabilir. Fakat bağlanma duygusunun ileri boyutlara ulaşması ikili ilişkileri olumsuz etkileyebilir. Duygusal açıdan sorun yaşanması, duygu davranış problemlerinin gelişmesinde bağlanma problemleri rol oynayabilir. Duygusal bağlanma kaybetme korkusu yaşayan bireylerde oldukça fazla görülmektedir. Bağlanmaya ihtiyaç duyarken de bağlanma korkusu da gelişebilmektedir.
İlişkilerde Bağlanma Problemleri
Bebeklerde bağlanma problemi doğumdan itibaren başladığı gibi yetişkinlerde de farklı nedenlere bağlı olarak bağlanma sorunu gelişebilir. Yetişkinlerde bağlanma problemi bireyin hayatını olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürebilmektedir. Bağlanma deneyimleri hem kişilik gelişimi hem de güven hissini etkiler. Bu durum ilişki kurma yeteneğinde gerilik oluşturabilir.
Çocuklarda Bağlanma Problemleri
Bağlanma problemleri çocukluk hatta bebeklik döneminde başlayabilen bozukluktur. Temel bakımın verildiği bebeklik dönemi anne ve bebeğin arasında güçlü bir bağ oluşumuna neden olmaktadır. Ailenin diğer fertleriyle de bağ kurabilen bebekler birincil bağlanma duygusunu anne ile yaşamaktadır. Bebeklikte başlayan bağlanma duygusu ilerleyen dönemlerde devam etmesi, çocuğun anneye bağımlı gibi davranması bağlanma problemleri oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle bağlanma konusunda aile olarak önlem almak bağlanma hakkında bilgi edinmek problemin oluşumunu engelleyebilir.
Bağlanma Problemleri ve Bağlanma Çeşitleri
Bağlanma çeşitleri;
- Güvenli bağlanma
- Kaygılı bağlanma
- Kaçınmalı bağlanma
- Karmaşık bağlanma
Bağlanma Problemleri Belirtileri
Bağlanma problemleri yaşayan bireylerde bazı durumlarda diğer psikolojik rahatsızlıklar deneyimlediği saptanmıştır. Kaygı, depresyon, kayıplar, disosiyatif bozukluklar gibi. Bağlanma problemleri beliritileri;
- Bağlanmaktan korkma
- Sevgi göstermekten çekinme
- Sevgi kabul etmeme, sevgiye karşı direnç gösterme
- İlişki sürdürememe
- İzole hissetme
- Kontrol problemleri
- Öfke sorunları
- Güvensizlik
- Dürtüsellik
- Yalnız ve boşlukta olma hissi
- Ait olma duygusunda eksiklik hissetme.
Bağlanma problemleri çeşitli metotlar kullanılarak uzmanlar tarafından tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Bağlanma sorununun tedavi edilmemesi ikili ilişkilerde sorun oluşturur ve ilişki yürütme yetileri zamanla zayıflar. Yaşanılan bağlanma problemi çeşidine uygun tedavi metotları kullanılarak bağlanma problemleri tedavi edilebilmektedir.
Kaynaklar
https://mustafatopkara.com/baglanma-sorunu-1/
https://www.yasantipsikoloji.com/iliskiler/iliskilerde-baglanma-sorunlari
https://www.adnancoban.com.tr/cocuklarda-baglanma-sorunlari