Bilinen adıyla kaygı bozukluğu psikolojik hastalıklardan biri olarak literatürde yer almaktadır. Kişilerin günlük hayatlarında kaygı bozukluğu (anksiyete) yaşaması olağan bir durumdur. Çünkü insanlar, yaşamları boyunca karşı karşıya kaldıkları bazı durumlardan dolayı endişe duyabilmektedir. Bu da ister istemez anksiyetenin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Burada anksiyetenin ortaya çıkış sebebi; insan beyninin strese karşı tepki vermesidir. Toplumun yaklaşık olarak %15’i anskiyete semptomlarını göstermektedir.
Aşırı derecede panik olma halinin sürekli devam ettiği bu hastalık, hastaların günlük hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.
Endişe (Anksiyete) Belirtileri Nelerdir?
Anksiyete hastalarının ortaya koymuş oldukları belirtileri ise şu şekilde sıralayabiliriz:
- Kişinin kendini sürekli olarak huzursuz ve panik halinde hissetmesi
- Aşırı terleme
- Titreme hali
- Sindirim sistemi bozukluğu
- Kalp atış hızında artış
- Konsantrasyon problemi
- Uyku problemleri
Anksiyete belirtileri olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu belirtileri sergileyen bir kişinin anksiyete hastası olma olasılığı daha fazladır.
Anksiyete Bozukluğu Olan Kişi Nasıl Davranır?
Anksiyete (endişe) yaşayan kişiler genelde ortada herhangi bir neden olmadan gerginlik hissetmektedirler. Bu gerginlik düzeyi kimi zaman yoğun korku atakları olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu da panik atakları beraberinde getirmektedir. Bu süreç bazen kalp kriziyle sonuçlanabilmektedir.
Korku Kaygı Endişe Neden Olur?
Kaygı bozukluğunun nedenleri kesin olarak anlaşılamamakla beraber travmatik olaylar sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Bunun yanında kalp, tiroid, şeker vb. hastalıkların da anksiyete nedenleri arasında görülmektedir.
En İyi Anksiyete İlacı Hangisi?
Her hastalığın tedavisi kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Burada anksiyete tedavisi amacıyla verilen en doğru anksiyete ilacını belirleyecek olan kişi ancak hekimlerdir.
Anksiyete Bozukluğu İlerlerse Ne Olur?
Anksiyete daha bilinen ismiyle kaygı bozukluğu tedavi edilmezse süreç daha zorlayıcı ilerleyebilir. Hastalığın ilerlemesi halinde bağışıklık sistemi düşebilir, kas problemleri yaşanabilir hatta intihar etme eğilimi ortaya çıkabilir. Bundan dolayı hiç vakit kaybetmeden anksiyete belirtileri gösteren kişinin en yakın sağlık kuruluşundan destek alması gerekmektedir.
Anksiyete Bozukluğu Bir Akıl Hastalığı mıdır?
Anksiyete kesinlikle bir akıl hastalığı değildir. Bu hastalıkta herhangi bir zeka geriliği veya kişilik bozukluğunun ortaya çıkmadığı bilinmelidir. Bu da bizlere anksiyete hastalığının bir akıl hastalığı olmadığını göstermektedir.
Anksiyete Krizi Anında Ne Yapmalı?
Anksiyete problemi olan kişilerde zaman zaman ataklar ortaya çıkmaktadır. Atak hali halinde kişilerin şunları yapması önerilmektedir:
- Ayağa kalkarak dik durmaya çalışın.
- Mevcut anınıza odaklanın.
- Derin nefes alıp verin.
- Kendinize gelene kadar nefes alış verişlerinizi kontrol etmeye çalışın.
- Gerek olması halinde gözlerinizi kapatın ve daha sonra aklınıza başka düşünceler getirmeye gayret edin.
- Varsa doktorunuzun size tavsiye etmiş olduğu sakinleştiricinizi alın.
Tüm bunlar panik atak yani anksiyete krizini geçirmekte işe yarayan yöntemlerdir. Eğer anksiyete problemi yaşıyorsanız bu önerilerimizi deneyimleyebilirsiniz.
Anksiyete Nasıl Tedavi Edilir?
Endişe hastalığı olarak da bilinen kaygı bozukluğunda tedavi süreci genelde psikoterapiyle başlamaktadır. Terapist burada mevcut anksiyete belirtilerinin ortadan kaldırılması veya azaltılması için gerekli olan tedaviyi uygulamaya başlar. Bu sürece bazen antidepresan ilaçlar da eşlik etmektedir. Tedavi süreci ancak hastaya göre belirlenmelidir.
Anksiyete Problemi İle Nasıl Başa Çıkabiliriz?
Anksiyete (endişe), insanların yaşamlarının herhangi bir alanında yaşadıkları korku ve kaygı duygularının bir araya gelmesiyle oluşan bir durumdur. Anksiyete, kişinin yaşamını olumsuz yönde etkileyebilir ve çoğu zaman çözümü zor bir durumdur.
Anksiyeteyle başa çıkmak için, kişinin kendini tanıması ve anksiyetesinin kaynağını anlaması gerekir. Kişi, anksiyetesinin kaynağını anladıktan sonra, bu durumu kontrol altına almak için çeşitli stratejiler geliştirebilir. Birincisi, kişinin anksiyetesini kontrol altına almak için kendini tanıması gerekir. Kişi, anksiyetesinin kaynağını anlamalı ve bu durumu kontrol altına almak için kendini tanımalıdır. Kişi, anksiyetesinin kaynağını anladıktan sonra, bu durumu kontrol altına almak için çeşitli stratejiler geliştirebilir.
Kişi, anksiyetesini kontrol altına almak için kendini tanımalı ve anksiyetesinin kaynağını anlamalıdır.
İkincisi, kişinin anksiyetesini kontrol altına almak için kendini motive etmesi gerekir. Kişi, anksiyetesini kontrol altına almak için kendini motive etmelidir.
Üçüncü olarak, kişinin anksiyetesini kontrol altına almak için pozitif düşünmeyi öğrenmesi gerekir. Kişi, anksiyetesini kontrol altına almak için pozitif düşünmeyi öğrenmelidir. Kişi, anksiyetesini kontrol altına almak için pozitif düşünmeyi öğrenmeli ve pozitif düşünceleri kullanmalıdır.
Dördüncü olarak, kişinin anksiyetesini kontrol altına almak için düzenli egzersiz yapması gerekir. Kişi, anksiyetesini kontrol altına almak için düzenli egzersiz yapmalıdır. Kişi, anksiyetesini kontrol altına almak için düzenli egzersiz yapmalı ve bedensel aktiviteyi arttırmalıdır.
Anksiyete hakkında diğer detayları öğrenmek için şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Kaynakça
https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/anksiyete/#genel-tanitim
https://www.doktortakvimi.com/blog/anksiyete-panik-atak-krizi-sirasinda-ne-yapilmali