Mor Sözlük

Beslenme Sorunları

Günümüzde beslenme sorunları en fazla gebe, emziren ve menapoz dönemindeki bireylerde gözlenmektedir. Beslenme sorunlarının başlıca nedenleri bu dönemlerde artan beslenme ihtiyaçlarının tam olarak karşılanmamasından kaynaklanmaktadır. Beslenme ihtiyacı bireylerin büyüme, gelişme ve sağlıklı hayat sürdürebilmesi için gerekli olan alışkanlıktır.

Beslenme Sorunları

Türkiye’ de Beslenme Sorunları

Beslenme sorunları her yaş gurubundan bireylerde görülebilen problemlerdir. Özellikle küçük çocuklarda beslenme bozuklukları nedeniyle gelişimsel gerilikler görülebilir. Fast food alışkanlığının yaygınlaşması, obezite, sağlıksız besinler beslenme sorunlarının oluşumunda etkendir. Türkiye ve tüm dünya da beslenme sorunları yaygın olarak gözlenmektedir.

Okul Çağındaki Çocuklarda Beslenme Sorunları

Gelişim dönemlerinde beslenme alışkanlığının sağlıklı olması ileriki dönemlerde fiziksel ve ruhsal hastalıkların önüne geçebilmektedir. Hızlı yaşam koşulları ile hayatımıza giren hazır ve paketli gıdalar özellikle çocuk sağlığını olumsuz etkilemektedir. Fast food beslenmenin besleyici değeri yoktur. Ancak çocuklar en fazla bu yiyeceklere eğilim göstermekte. Sağlıksız beslenme sonucunda gelişen problemler;

  • Şişmanlık
  • Reflü hastalıkları
  • Hipertansiyon
  • Kansızlık
  • Barsak hastalıkları
  • Vitamin mineral eksiklikleri vb. olumsuzluklar meydana gelebilmektedir.

Beslenme Sorunları Tedavisinde Ebeveynlere Öneriler

Her ebeveyn çocuklarının beslenme sorunları ile belli bir dönemde mücadele etmektedir. Çocuklarda görülen beslenme bozuklukları gelişimleri açısından sorun teşkil etmektedir. Çocuk yaşlarda başlayan gelişimin bir parçası beslenme alışkanlığıdır. Beslenme sorunları ile mücadele eden ebeveynlere uzman tavsiyeleri sunulmaktadır.

  • Düzenli yemek saatleri belirlemek.
  • Yemek saatlerinden önce beslenme yaptırmamak
  • Yemek saatleri yaklaşırken acıktım, yemek hazırlayım gibi teşvik edici cümleler kurulabilir
  • Tokluk hissetmemesi için ilk olarak katı gıdalarla yemek saatine başlayabilirsiniz
  • Yemekleri ve sofrayı beraber hazırlayabilir, yemek için heveslendirebilirsiniz
  • Abur cubur tüketimini kontrollü olarak yapabilir, kısıtlama koyabilirsiniz.

Beslenme Sorunları

Öğrencilerde Görülen Beslenme Sorunları

Okul hayatı boyunca ders yoğunluğu, sınav hazırlıkları, ödev telaşı gibi aktiviteler nedeniyle beslenme sorunları yaşanabilmektedir. Yoğun stres altında olan öğrenciler beslenme ve uyku problemleriyle de baş etmektedir. Özellikle üniversiteye hazırlık, üniversite sınavları gibi kritik dönemlerde beslenme sorunları daha fazla artış göstermektedir.

Öğrencilerde yetersiz ve dengesiz beslenmeye yönelik sağlık sorunları gelişebilmektedir. Yetersiz beslenme, uyku ve dinlenme yapılmadığı zaman fiziksel rahatsızlıklar meydana gelebilir. Yetersiz beslenme sonucu ortaya çıkan problemler;

  • Solunum rahatsızlıkları
  • Yağ ve kas dokularında azalma
  • Kolay hastalanma, bağışıklığın düşmesi
  • Yaraların ve hastalıkların iyileşmesinin gecikmesi
  • Yorgunluk, halsizlik
  • Vücut ısısının olması gerekenden düşük olması, üşüme
  • Vücut direncinde azalma

Beslenme sorunları birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir. En yaygın görülen beslenme sorunu nedeni yoğun stres kaynağıdır. Beslenme hayatın her döneminde yaşantıyı sürdürmek için gerekli olan ihtiyaçtır. Beslenme sorunu yaşayan bireyler uzman desteği alarak beslenme problemini çözümlemelidir.

Beslenme Sorunları Nelerdir?  

  1. Aşırı kilo veya obezite
  2. Aşırı zayıflama
  3. Besin eksikliği
  4. Vitamin ve mineral eksikliği
  5. Obezite ile ilişkili hastalıklar
  6. Yeme bozuklukları
  7. Yüksek tansiyon
  8. Kolesterol yüksekliği
  9. Şeker hastalığı
  10. Kalp hastalıkları

Beslenme Sorunları Nasıl Tedavi Edilir? 

 Beslenme sorunlarının tedavisinde, kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi ve sağlıklı beslenme konusunda destek alması önemlidir. Sağlıklı beslenme, kişinin besinleri doğru şekilde seçmesi, doğru miktarlarda tüketmesi ve doğru zamanda tüketmesi anlamına gelir. Kişinin beslenme alışkanlıklarını değiştirmesi için, bir diyetisyen veya diyet uzmanından destek alması önerilir.  

Diyetisyen, kişinin beslenme alışkanlıklarını değerlendirerek, kişiye uygun bir diyet programı oluşturur.  

Diyet programları, kişinin yaşam tarzına ve sağlık durumuna göre özelleştirilmiş olabilir. Kişinin sağlıklı beslenme konusunda destek alması için, diyetisyenlerden dersler alması veya sağlıklı beslenme konusunda kitaplar okuması önerilir.  

Ayrıca, internetten sağlıklı beslenme hakkında bilgi edinebilir veya sağlıklı beslenme konusunda eğitim programlarına katılabilir. Beslenme sorunların tedavisinde, kişinin psikolojik desteğe de ihtiyacı olabilir. Psikolojik destek, kişiyi beslenme alanlarında motive etmek ve ona güven vermek için önemlidir. Psikolojik destek, bir psikiyatrist veya psikolog tarafından verilebilir. 

Beslenme Sorunu Belirtileri Nelerdir? 

  1. Aşırı kilo kaybı veya alımı
  2. Yorgunluk
  3. Düşük enerji seviyesi
  4. Düşük bağışıklık
  5. Cilt problemleri
  6. Saç dökülmesi
  7. Kilo değişiklikleri
  8. Uyku problemleri
  9. Düşük konsantrasyon
  10. Anemi
  11. Düşük kan şekeri
  12. İştah kaybı
  13. Sık sık hastalıklar

Kaynaklar

https://beslenmevediyetdergisi.org/index.php/bdd/article/download/458/406/

https://hildacerci.com/okul-caginda-cocuklarda-beslenme-sorunlari

https://www.tavsiyeediyorum.com/makale_10117.htm

https://www.gidahatti.com/yetersiz-beslenme-7202/

https://sagligim.gov.tr/yasli-sagligi/387-saglikli-hayat2/sa%C4%9Fl%C4%B1kl%C4%B1-beslenme.html#:~:text=Beslenme%20sorunlar%C4%B1n%C4%B1n%20ba%C5%9Fl%C4%B1ca%20nedenlerinin%2C%20gebelik,ve%20saklamada%20yap%C4%B1lan%20yanl%C4%B1%C5%9F%20uygulamalard%C4%B1r

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu