Aile Terapisi
Aile terapisi, aile kavramını bir bütün olarak ele alan terapi çeşididir. Aile birliği içerisinde bulunan bireylerin ruhsal problemleri, iletişim sorunları aile terapisi seanslarında işlenmektedir. Aile üyeleri birbirinin destek kaynağı olabildiği gibi stres ve sıkıntı kaynağı da olabilmektedir. Aile terapisinde tüm aile fertleri katılım sağlamalıdır.
Aile Terapisi Seanslarında Ne Yapılır?
Aile terapisi, aile bireylerinin yaşam standartlarını değerlendirerek sorun teşkil eden durumları tespit eder. Yaşanan problemler karşısında ebeveyn ve çocuklar için iyileştirme yöntemlerini uygulamaya teşvik etmektedir. Aile terapi seansları birçok kriz durumlarını çözüme ulaştırarak, çiftlerin yanlış tutumlarını büyük oranda değiştirebilmektedir.
Aile Terapisi Amaçları Nelerdir?
Aile terapisi programları aile içi iletişim ve duygusal beklentileri iyileştirmek amacıyla düzenlenmektedir. Günümüz yaşam koşullarında artan stres, iş hayatı yoğunluğu, iletişim bozukluğu gibi nedenler aile içi problemlere neden olabilmektedir. Aile terapileri bu olumsuzlukları en aza indirgemek, toplumun temel taşı aile birliğini iyileştirmek amacıyla uygulanmaktadır.
Aile Terapisi Kaç Seans Sürer?
Terapi seanslarının süresi, aile bireylerinin sorunlarına yönelik olarak danışan tarafından belirlenir. Aile fertlerinin aile terapisi desteğini kabul etmesi, terapilere gösterilen ilgi ve ortak iş birliği sonucunda seans sürelerinde azalma gözlenebilmektedir. Gerçekleştirilen ilk seanslarda danışanınızla her detayı paylaşarak düzenli bir program hazırlanmasına katkı sağlayabilirsiniz.
Aile Terapisi Hangi Durumlarda Tercih Edilebilir?
Aile terapisi sorunlu veya sorunsuz evliliklerde iyileştirme ve güçlendirme politikası ile hizmet sunmaktadır. Her evlilik ya da ikili ilişkilerde dönem dönem sorunlar yaşanabilmektedir. Aile terapisi, çift terapileri, ilişki terapileri gibi farklı terapi çeşitleri bireylere avantaj sağlamaktadır. Aile terapisi tercih durumları;
- Aile içi iletişimsizlik
- Aile içi şiddet, ihmal
- Psikolojik şiddet
- Ebeveyn ve çocuk çatışmaları
- Aile içerisinde gelişen büyük değişikler
- Aile bireylerinden birinin ağır travma geçirmesi
- Eşler arası geçimsizlik
- Yaşamın dönüm noktalarında gerçekleşen kayıplar, hastalıklar, kazalar
- Çocukların davranışlarında görülen olumsuz değişikler
Boşanma Aşamasında Aile Terapisi Etkili Olur Mu?
Aile terapisi uygulamaları boşanma sürecinde olan çiftler için destek sağlayan terapi sistemidir. Boşanma kararının doğruluğunu veya yanlışlığını aile terapisi uygulamaları ile değerlendirebilirsiniz. Evlilikte yaşanılan problemlerde yanlış bir tutum varsa terapi sayesinde bu durum fark edilebilir. Boşanma süreci, boşanma sonrası uyum, özellikle çocukların olumsuz etkilenmemesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.
Aile Terapisi Almak İstiyor Fakat Eşim Gelmek İstemiyor Ne Yapabilirim?
Aile terapisi aile içerisinde bulunan tüm bireylerle yapılan terapilerdir. Ancak bazı durumlarda eşlerden biri aile terapisini reddedebilmektedir. Terapi desteği almak isteyen bireyler seanslara eşleriyle katılım sağlamalıdır. Bu konuda danışanınızla fikir alış verişinde bulunarak eşinizin katılımını sağlayabilirsiniz.
Ruh sağlığı ve duygusal problemler aile içi geçimsizlik nedeni olabilmektedir. Aile, arkadaş, dost, çocuklar gibi etrafımızda olan sevdiklerimizle sağlıklı bir bağ kurmak için ruh sağlığının dengeli olması gerekmektedir. Aile sisteminin düzenli ve işlevsel devamlılığı için sağlıklı bir ruh haline sahip olmak önem taşır. Aile terapisi tedavi uygulamaları tüm bu konular için destek sağlamaktadır.
Kaynaklar
https://madalyonklinik.com/bolumlerimiz/yetiskin-bolumu/aile-terapisi
https://www.cift-terapisi.com/?Bid=3449362
http://www.pdpsikodestek.com/AileTerapisiSikcaSorulanSorulari.html
https://psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/37/aile-ve-cift-terapisi