Sınav Kaygısı
Sınav kaygısı her bireyde görülebilen bir durumdur. Sınav kaygısı yaşayan bireyler yoğun stres duygusu altında hisseder ve yanlış yapma ihtimali oldukça yüksektir. Öğrenilen ve bilinen bilgiler sınav kaygısı nedeniyle bir anda unutulabilir. Sınav kaygısı ile baş edebilmek için birçok bilimsel araştırmalar yapılmaktadır.
Sınav Kaygısı Nedir?
Önceden öğrenilen bilgilerin sınav esnasında unutulması, hiçbir bilgiyi hatırlamama durumudur. Bilinen bilginin etkin olarak kullanılamaması kaygı bozukluğundan dolayı kaynaklanmaktadır. Öğrencilerin sınav ile ilgili yoğun düşünceleri, sınavlara yüklediği büyük anlamlar, ailelerin sınav beklentisi gibi durumlar sınav kaygısı nedenleri arasındadır.
Sınav Kaygısı Neden Olur? Neyle İlişkilidir?
Sınav kaygısı neden oluşur? Sınav kaygısı yaşayanların birçoğu bu soruya cevap aramaktadır. Sınav kaygısı oluşmasının temel nedeni sınava aşırı anlam yüklemesi ile gerçekleşmektedir. Zihinde oluşturulan sınav imajı hayatın son noktası olarak değerlendirilmesi, sınav sonrası elde edilebilecek kazanımlar kaygısı gibi düşünceler sınav kaygısını oluşturabilir.
Sınav Kaygısı Nedenleri Nelerdir?
Bireylerde gözlenen sınav kaygısı nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir;
- Mükemmeli başarma isteği
- Rekabet
- Aile ve çevrenin yüksek düzeyde beklentileri
- Sınava hazır olmama
- Daha önce elde edilen başarısızlıklar veya başarılar
- Sınavın araç değil amaç haline getirilmiş olması
Sınav Kaygısı Belirtileri Nelerdir?
Sınav kaygısı belirtileri fiziksel, ruhsal ve duygusal olarak gözlemlenebilir.
Fiziksel belirtiler; vücut anatomisini bozacak rahatsızlıkların görülmesidir.
- Mide bulantısı
- Yorgunluk, halsizlik
- Terleme
- Titreme
- Uykusuzluk
Ruhsal belirtiler;
- Öz güven eksikliği
- Kendini yetersiz görme
- Odaklanamama, koordinasyon eksikliği
- Zihinsel gücün zayıflaması
Duygusal belirtiler;
- Endişe
- Ağlama isteği
- Sinir ve öfke
- Depresif ruh hali
- Sınav hakkındaki konulardan uzak olma
- Unutkanlık
- Çok çalışma isteği
Sınav Kaygısı ile Nasıl Başa Çıkılır?
Sınav kaygısı ile baş edebilme yolları araştırmaları kaygı bozukluğu yaşayan bireyler için merak konusudur. Sınav korkusunu yenmek için ilk olarak sınavın varlığı kabul edilmelidir. Sınav kaygısına neden olan etkenler tespit edilip sorun giderilmeli. Gerçekçi olmayan düşüncelerden sıyrılmak sınav heyecanını farklı açılardan değerlendirmek etkili bir adım olabilir.
Sınav öncesi hazırlık döneminde sınav çalışma saatleri gibi dinlenme ve hobi saatleri de günlük rutin programa eklenebilir. Spor, müzik dinlemek, yürüyüş, kitap okuma gibi alışkanlıklar sınava hazırlanırken rahatlama sağlayabilir.
Sınav Kaygısı Yaşayan Bireylere Aile Desteği Önemlidir!!
Sınav kaygısı nedenleri içinde baskıcı aile figürü de bulunmaktadır. Ailelerin sınavlardan beklentilerinin yüksek olması bireylerde daha fazla gerilim ve kaygıya neden olmaktadır. Aile olarak yapabileceğiniz etkinlikler ve bireye sınav konusunda aşırıya gitmeden verilen manevi destek rahatlama sağlayabilir.
Sınav kaygısı önlenemediği durumlarda bireylerde anksiyete, ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklar görülebilir. Ruhsal halin bozulması işlevselliğin bozulmasına ve sınav kaygısının oluşmasına neden olur. Sınav kaygısı ile baş edemiyorsanız uzman yardımı almanız tavsiye edilir. Böylece danışman yardımı ile sınav kaygısı yenebilir ve sağlıklı bir sınav süreci geçirebilirsiniz.
Kaynaklar
https://www.erdempsikiyatri.com/sinav-kaygisi
https://pdr.itu.edu.tr/faydali-bilgiler/sinav-kaygisi
https://psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/13/sinav-kaygisi