Çocuklarda Takıntı ve Tik Sorunu
Çocuklarda takıntı ve tik sorunu, istemsiz eklem hareketleri veya mimik hareketleri olarak bilinmektedir. Çocukluk döneminde başlayabilir ve ilerleyen yaş dönemlerinde olumsuzluk yaratabilir. Aslında takıntı bozukluğu ve tik farklı durumlardır. Takıntı ve tik arasında fark bulunmaktadır.
Takıntı Nedir?
Düşüncelerin saplantı haline getirilmesidir. Bireyler takıntı yapılan eylemi gerçekleştirmek istemese de yaptığı zaman rahatlayacağı düşüncesi ile fiili gerçekleştirmektedir.
Tik Nedir?
Tik problemi ise fiziksel temas ile ortaya çıkan hareket kontrolsüzlüğüdür. İstemsiz kasılma hareketi gelişir. Çocuklarda görülen tik için ebeveynler dikkat çekme amaçlı yapıldığını düşünebilmektedir. Ancak uzun süreli devam eden tik hali için doğru adımlar izlenmeli ve uzman danışanlardan destek alınmalıdır.
Çocuklarda Takıntı ve Tik Sorunu Neden Oluşur?
Çocuklarda görülen tik ve takıntı sorunları genellikle genetik faktörlerden kaynaklandığı bilinmektedir. Genetik faktörlü ortaya çıkabilen tik problemi beyinde bulunan işlevsel bölgenin sebep olabileceği düşünülmektedir. Takıntı bozukluğu ise ruhsal travmalardan dolayı kaynaklanabilen bir durumdur.
Tik oluşumu nedenleri;
- Genetik faktörler
- Travma
- Aile tutumu ve yaklaşımı
- Çocuklardan yüksek beklenti talepleri
Tik Belirtileri Nelerdir?
Tik, her bireyde farklı hareket yöntemleri ile gözlemlenebilen bir durumdur. İstemsiz kas hareketleri ile oluşan tik hareketleri ve belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz.
- Göz kırpma, göz devirme
- Omuz silkme
- Nesnelere dokunma
- Zıplama, eğilme, çökme
- Hareketleri taklit etme
- Burun çekme
- İnsanlara dokunma
- Öpücük atma
- Öksürme
- Kullanılmaması gereken sözcükler kullanma
- Kelime tekrarı
- Titreme
- Dişleri sürtme
Çocuklarda Görülen İstemsiz Hareketler Tik İşareti Mi?
Çocukların yaptığı anlamsız hareketlerin tümü tik olarak değerlendirilemez. Tik, hareketlerin istemsiz olarak yapılması olayıdır. Garip seslerin çıkarılması, hareket tekrarı gibi olayların uzun süreli devam etmesi tik rahatsızlığı olarak gözlemlenebilir. Çocuklarda tik konusunda gözlem önemli bir detaydır. Hareketler ve davranışlar gözlemlenerek bir uzmana aktarılmalı ve durum değerlendirmesi yapılmalıdır.
Çocuklarda Takıntı ve Tik Sorunu Tedavisi
Tik ve takıntı bozuklukları aile ve okul hayatında olumsuzluklara neden olabilir. Takıntılı davranışlar, ruh sağlığını olumsuz etkileyebildiği gibi çocuklarda kontrol mekanizmasını da etkileyebilir. Tik ve takıntı sorunları iyi gözlemlenmeli ve bulgular değerlendirilmelidir. Bu konuda uzman bir danışana başvurmalı ortak hareket edilmelidir.
Tik ve Takıntı T06edavisinde Aile Yaklaşımı
Çocuklarda takıntı ve tik sorunu önemsenmeli ve çocuğun her davranışı gözlemlenmelidir. Uzun süreli devam eden davranış ve ruh bozuklukları dikkate alınmalıdır. Ters giden her durum uzun süreli devam ediyorsa mutlaka bir danışanla istişare yapılmalıdır. Takıntı ve tik problemleri tedavisinde aile, çocuk, öğretmen ve danışan olarak durum değerlendirmeleri yapılır. Farklı terapi yöntemleri ile hastalık tedavi edilebilir ve kontrol altına alınabilir.
Çocukluk döneminde fark edilen ve önemsenmeyen her davranış yetişkinlik döneminde olumsuzluklara neden olabilir. Çocuklarda takıntı ve tik sorunu erken teşhis ile kontrol altına alınabilir ve yaşam kalitesi etkilenmeden çözüm oluşturulabilir.
Kaynaklar
https://www.adeldanismanlik.com/cocuklarda-takinti-ve-tik-sorunu/
https://www.adnancoban.com.tr/tik-bozukluklari
https://www.medicana.com.tr/saglik-rehberi-detay/10337/tourette-sendromu-tik-bozukluklari-nedir
https://www.alanyapsikolog.com/cocuk-ergen/takintilar/
https://www.e-psikiyatri.com/kategori/cocuklarda-tikler-takintilar