Agorafobi, insanların kendilerini güvenli hissettikleri alanın dışında kalmaktan korkmalarına neden olan bir panik bozukluktur. Halk arasında daha bilindik ismiyle dışarı çıkma fobisi, alan korkusu olarak tanımlansa da oldukça karmaşık bir panik bozukluktur. Çünkü agorafobi farklı semptomlarla karşımıza çıkabilmektedir. Örneğin; asansör korkusu veya tünel korkusu gibi.
Hatta kalabalık ortamlar bile agorafobinin tetiklenmesine neden olabilir. Agorafobi hastaları, ortaya çıkan semptomlara karşı koymakta güçlük çekebilirler. Özellikle bu durum hastaların sosyal hayatlarını olumsuz yönde etkileyecektir. Çünkü güvenli olarak tanımladıkları alandan uzaklaşan hastaların kendilerini sürekli rahatsız hissettikleri görülecektir.
Dışarı Çıkma Fobisi Belirtileri Nelerdir?
Dışarı çıkma fobisi birçok farklı şekilde kendini gösterebilir. Ancak bu panik bozukluğun hem fiziksel hem de ruhsal belirtilerinin olduğunu söyleyebiliriz. Bu belirtiler arasında şunlar yer almaktadır:
- Kapalı alanlarda yalnız kalma korkusu
- Hastanın kendi güvenli alanı olarak kabul ettiği mekândan uzun süre ayrı kalamaması
- Kalabalık ortamlara girememe
- Farklı mekânlara girildiğinde nefes alamama
- Kalp sıkışması
- Ani gelişen bilinç kaybı
- Mide bulantısı
Agorafobi Neden Olur?
Her psikiyatrik rahatsızlıkta olduğu gibi dışarı çıkma fobisi de travma sonucu ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır. Burada neden aramak yerine; hastalığın tedavisine yönelmek gerekmektedir. Çünkü agorafobi, tek başına bir hastalık olabileceği gibi farklı hastalıklarla da ilişkili olabilmektedir.
- Klostrofobi
- Anksiyete Bozukluğu
- Depresyon
- İstismar vb.
Dışarı Çıkma Fobisinin Tanısı Nasıl Konur?
Her hastalıkta olduğu gibi bu panik bozukluğu tedavisinde ilk önce semptomlar incelenir. Semptomların diğer hastalıklarla olan ilişkisi tartılır ve kesin tanısı konulur. Uzmanlar yapmış oldukları agorafobi tanısına göre hastayı uygun tedaviye yönlendirir. Gerekirse hastanın terapi alması sağlanır. Elbette burada söz konusu olan hastanın hastalık seviyesine göre tedavi planlamasının oluşturulması gerekiyor.
Agorafobi Nasıl Tedavi Edilir?
Dışarı çıkma hastalığının tedavisinde, hastanın bu semptomlardan nasıl etkilendiğine bakılmalıdır. Burada uzmanlar hem fiziksel hem de ruhsal belirtileri inceleyerek tedavi yöntemine karar vermelidir. Çünkü her hastaya “dışarı çıkma fobisi” tanısının koyulması mümkün değildir.
Genelde bu hastalara tedavi olarak bilişsel davranışçı terapinin önerildiği görülmektedir. Dışarı çıkma fobisine bağlı olarak anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi farklı hastalıların semptomları da görülmeye başlanırsa burada ilaç tedavisi uygulanmaya başlanacaktır.