Sınırda kişilik bozukluğu ne demek? Sınırlı kişilik bozukluğu genel olarak kişiler arası ilişkilerde sürekli hale gelen dengesizlik ve birtakım dürtüsellik örtüsünün bir araya geldiği bir sendrom olarak tanımlanmaktadır.
Borderline kişilik bozukluğu olarak da adlandırılan bu rahatsızlık daha çok kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Sınırda kişilik bozukluğu; insan ilişkilerinde, benlik imgesinde kendini gösteren yani davranışlarının sonuçlarını düşünmeden hareket ederek davranışlarını ikame edemeyen insanlar da görünmektedir. Bu hastalık özellikle sosyal, mesleki ve özel yaşamlarda ilişkiler konusunda denge kurma problemini ortaya çıkartmaktadır.
Sınırda Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Sınırda kişilik bozukluğu olan kişilerde aşağıdaki semptomlar görülmektedir:
- Dürtüsellik
- Geçici ve yüzeysel ilişkiler
- Psikotik yaşantılar
- Kararsızlık
- Kırılgan özgüven
- İntihar davranışı
- Kendine zarar verme eğilimi
- Sürekli boşluk hissinin yaşanması
- Sık sık ve yoğun yaşanan öfke nöbetleri gibi.
Sınırda Kişilik Bozukluğu Nasıl Davranır?
Borderline kişilik bozukluğuna sahip olan hastalar; arkadaş, sosyal ortam ve aile gibi ortamlarda çabuk değişen uç duygulara sahiptirler. Burada kişilerde, benlik duygusunda bozulma görülmektedir. Herhangi bir kişiyle hemen çok yakın ilişki kurabilen bu hastalar, aynı zamanda sebepsiz yere iletişim kesme eğilimi de göstermektedirler.
Sınırda Kişilik Bozukluğu Neden Olur?
Sınırlı kişilik bozukluğu, biyolojik ve genetik faktörlerden ortaya çıkabileceği gibi çevresel faktörler nedeniyle de ortaya çıkabilir. Özellikle de her psikiyatrist rahatsızlıkta olduğu gibi çocukluk travmalarının olması, sınırda kişilik bozukluğu hastalığının ortaya çıkmasına neden olabilir.
Borderline kişilik bozukluğu, kişinin duygusal dengesizlikleri, ilişki sorunları, kaygı ve kendine zarar verme davranışları gibi belirtiler göstermesine neden olan bir ruh sağlığı sorunudur. Bu bozukluğun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, birçok faktörün bir araya gelmesiyle oluşabileceği düşünülmektedir.
Ailevi ve çocukluk çağı travmaları, duygusal terk edilme, şiddetli stres, abusiv ilişkiler gibi olumsuz yaşam olayları borderline kişilik bozukluğu gelişmesine neden olabilir. Ayrıca biyolojik faktörler, genetik yatkınlık ve beyin yapısındaki anormallikler de bozukluğun oluşmasında rol oynayabilir.
Borderline kişilik bozukluğu olan kişiler, ilişkilerinde kararsızlık ve aşırı tepkiler gösterirler. Kendilerini ve başkalarını kolayca yargılama eğilimindedirler ve kendilerine veya başkalarına zarar vermeyi düşünebilirler. Bu bozukluğun tedavisi uzun süreli terapi ve ilaç tedavileri ile mümkündür.
Borderline kişilik bozukluğu olan kişilerin hayatlarını kolaylaştırmak için, destekleyici bir aile ortamı, düzenli terapi ve ilaç tedavisi gibi faktörler önemlidir. Ayrıca, bozukluğun belirtilerini fark etmeleri ve zamanında müdahil olmaları, kişilerin hayat kalitesini ve ruh sağlığını iyileştirme potansiyeli taşır.
Sınırda Kişilik Bozukluğunu Ne Tetikler? Borderline Ne Tetikler?
Psikiyatrik rahatsızlıklarda sıklıkla sorulan en önemli soru, söz konusu olan hastalığın neden ortaya çıktığıdır. Burada borderline hastalığını neyin tetiklediğini net bir şekilde söylememiz mümkün değildir. Ancak sosyal fobi, panik bozukluk gibi durumlarda sınırda kişilik bozuklukları ortaya çıkabilmektedir.
Sınırda Kişilik Bozukluğu Olan İnsanlar Zeki midir?
Sınırda kişilik bozukluğu olan birçok birey zeki ve yeteneklidir. Ancak sınırda kişilik bozukluğu semptomları gösteren kişilerin, zamanla bu yeteneklerini kaybettikleri ve kullanmakta zorluk çektikleri görülmektedir.
Sınırda Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilir mi?
Sınırda kişilik bozukluğu esas olarak psikoterapi kullanarak tedavi edilmektedir. Bazı sınırda kişilik bozukluğu vakalarında psikoterapinin yanı sıra ilaç kullanımına da başvurulmuştur. Kişilerin ya da çevresindeki insanların güvenliğinin risk altında olduğu durumlarda ise borderline kişilik bozukluğu bulunan hastanın hastaneye yatırılması önerilebilmektedir.
Borderline Kişilik Bozukluğu İyileşir mi?
Sınırda kişilik bozukluğu olan hastaların dinamik psikoterapi tekniği ile tedavi edilebildiği bilinmektedir. Ancak hastalığın kesin tedavisi ilaçlarla mümkün değildir. Burada en etkili yöntem dinamik psikoterapi tekniğidir.
Borderline Kişilik Bozukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Borderline kişilik bozukluğu diğer ismi ile sınırda kişilik bozukluğu‘nun tedavi edilmemesi halinde bireylerin sınırda davranışlar sergilemeye başladığı görülmektedir. Örneğin yasaklı madde kullanımı, alkol kullanımı, hastanın kendine zarar verme eğilimi, hastanın etrafındaki kişilere zarar verme eğilimi gibi.
Borderline Şizofren Olur mu?
Sınırda kişilik bozukluğu nevzoz ve psikoz arasında kalan bir sınır olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle borderline şizofreni olarak da adlandırılmaktadır. Yani sınırda kişilik bozukluğu hastalarını şizofreni olma riski bulunmaktadır.
Sınırda Kişilik Bozukluğuyla Başa Çıkma Yolları
Borderline kişilik bozukluğu, insanların kendilerine, diğer insanlara ve dünyaya karşı kendilerini güvende ve kabul edilmiş hissetmelerini zorlaştıran bir ruhsal bozukluktur. Bu bozukluk insanların duygusal ve ilişki düzenlerini değiştirebilir ve hayatlarının kalitesini düşürebilir. Ancak, tedavi ve destek sayesinde bu bozuklukla başa çıkmak mümkündür.
İlk olarak, bir kişi borderline kişilik bozukluğu tanısı aldığında, doğru tedavi yolunu bulması önemlidir. Terapi, en etkili tedavi yollarından biridir ve kişinin ruhsal ve duygusal sorunlarını çözmesine yardımcı olabilir. Terapiler arasında, duygusal uyumlu terapi (DBT), kognitif davranışçı terapi (CBT) ve psikanalitik terapi gibi birçok farklı seçenek bulunur.
Ayrıca, hastaların düzenli bir uyku düzeni, sağlıklı bir beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile desteklenmeleri de çok önemlidir. Stresli durumları yönetmek için yararlı teknikler de öğrenmeleri ve uygulamaları gerekmektedir, bu teknikler arasında meditasyon, nefes teknikleri ve günlük aktiviteler içinde mindfulness pratikleri bulunabilir.
Ek olarak, hastaların doğru bir destek ağına sahip olması çok önemlidir. Bu, sevdiklerinden veya profesyonel bir danışman, terapist veya grup terapisi gibi yardım alabilecekleri insanlar içerebilir. Kişisel bağlantılar ve ilişkiler, borderline kişilik bozukluğu olan bir kişinin tedavisine ve iyileşmesine katkıda bulunabilir.